Jong geleerd

HUISWERKBEGELEIDING

Huiswerkbegeleiding bij Jong geleerd Studiecoaching. Dat is 1 (groep 7/8), 2 of 3 (v.o.) middagen per week samen met mij werken aan huiswerk én aan studievaardigheden die bij elk vak van pas komen. Zoals plannen, samenvatten, structureren, begrijpend lezen en zelfstandig werken. Je maakt bij mij je huiswerk in een kleine groep met maximaal 5 scholieren in een rustige, huiselijke omgeving, op loopafstand van onder andere het NorbertusGertrudisLyceum. Op vaste tijden. In alle rust, dus je mobieltje blijft uit of gaat in de vliegtuigstand tot je klaar bent met je huiswerk.

Al lijkt het in het begin een zware opgave om enkele keren in de week naar Jong geleerd te komen om daar je huiswerk te maken, het levert je uiteindelijk veel op: als je thuiskomt ben je klaar en hoef je geen huiswerk meer te maken. Geen ouders meer die je achtervolgen met vragen, cijfers die eindelijk boven de zes uitkomen en in het weekend alle tijd om lekker uit te gaan, want je huiswerk voor maandag is al gemaakt op vrijdag!

Extra tip:
Wil je alvast oefenen met huiswerk plannen samen met je ouders? Download dan vanaf onderaan deze pagina het gratis document:
SAMEN PLANNEN IS LEUK! Met 8 tips rond het plannen van huiswerk, geconcentreerd werken en doorzettingsvermogen.

Werkwijze

Als je bij Jong geleerd aankomt zoek je eerst een plekje uit waar je kunt zitten. Als je je gesetteld hebt, kunnen we aan de slag. Eerst lopen we aan de hand van je dagrooster via bijv. Magister je afgelopen schooldag door. Bij welke vakken heb je huiswerk gekregen, en staat dit goed in je agenda genoteerd. Als er een toets aankomt, wordt de leerstof in behapbare stukken over verschillende dagen verdeeld. Als dit niet in je agenda past, heb ik daar een handige planner voor. Dan maken we een planning voor de komende dagen in je agenda of in de planner die je bij je eerste stippenkaart van mij krijgt.

Je begint daarna te werken aan het huiswerk wat een dag later af moet zijn. Dan maak je het huiswerk wat je die dag hebt opgekregen, maak- en leerwerk afgewisseld. Als je tijd over hebt ga je vooruit werken of leerstof herhalen. Je weet dan hoe je je huiswerktijd goed kunt invullen. In het begin gaan we dit samen oefenen. Ook letten we er op dat de leerstof tot het volgende toetsmoment telkens wordt overhoord en herhaald, zodat het langer blijft hangen. Als we dit een paar keer samen hebben gedaan, ga je het alleen proberen. Natuurlijk kijk ik daarna over je schouder mee, totdat je dit helemaal zelf kunt doen. 

Zit je in groep 7 of 8, dan is één of twee keer per week een middagje huiswerk maken onder begeleiding meestal al voldoende. Iedere keer als je geweest bent, vinken we de middag af op je persoonlijke stippenkaart, die bij de huiswerkbegeleiding hoort en die je dus altijd bij je hebt. Net als je agenda!

Vóórdat je start met deze begeleiding, raad ik je aan om eerst één van de cursussen te kiezen die Jong geleerd je kan aanbieden. Als je namelijk één van deze cursussen hebt gedaan, heb je aanzienlijk minder tijd nodig om een goede huiswerkhouding te ontwikkelen, dan iemand die geen cursus heeft gevolgd.

Hoe werkt een stippenkaart?

Met de stippenkaart bepaal je samen met je ouder(s) of verzorger(s) wanneer je gebruik wilt maken van huiswerkbegeleiding. Welke dagen, tot hoe laat, enzovoorts. Stel dat je op een afgesproken dag niet kunt, dan zou ik héél graag dit langer als een dag van tevoren willen weten, omdat ik dan wellicht jouw plekje en tijd aan iemand anders kan besteden. Gebeurt dit niet, dan mag ik de volgende keer als je komt, deze middag toch afvinken. Bij ziekte of andere onvoorziene omstandigheden, geldt dit natuurlijk niet. De stippenkaart met 12 stippen is 3 maanden geldig en krijg je na de eerste begeleidingsmiddag afgetekend mee naar huis, en bij een volgende bezoek wordt het weer meegenomen.

In de afspraken met jou en je ouders ben ik flexibel; wanneer roosters veranderen, kunnen ook de tijden bij Jong geleerd aangepast worden. En een keer extra komen is geen punt. Uitgangspunt blijft wel dat als je in groep 7 of 8 zit, op één vaste dag en tijd naar mij toe komt. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat voor minstens 2 middagen in de week. Je kunt met ingang van schooljaar 2018/2019 voorlopig kiezen uit maandagmiddag, dinsdagmiddag of woensdagmiddag. In de loop van het schooljaar gaat dit misschien naar 5 dagen. Afhankelijk van de vraag. Dit garandeert de structuur in mijn aanpak en zorgt ervoor dat ik je voldoende kan volgen in je ontwikkelingen.

Kosten: 12-stippenkaart: €270,- inclusief handige Time2Planner t.w.v. €4,-.

Samen plannen is Leuk!

Download hier het gratis document: Samen plannen is leuk! Met 8 tips rond het plannen van huiswerk, geconcentreerd werken en doorzettingsvermogen. Je email gebruik ik om éénmalig vrijblijvend contact met je op te kunnen nemen.