EF- Training

De EF-Training biedt inzicht in je Executieve Functies en ga je praktisch aan de slag met de verschillende vaardigheden. Je krijgt handvatten aangeboden, waarmee je deze kunt oefenen en versterken.

Via Jong geleerd Studiecoaching

Er zijn veel vaardigheden nodig om van leren een succes te maken; denk aan plannen, reflecteren of je emoties reguleren. In totaal zijn er elf van dit soort ‘Executieve Functies‘. Tijdens de 8-wekelijkse EF-Training werken wij gericht aan deze cruciale vaardigheden. Want ook leren moet je leren.

De EF-Training wordt zowel op scholen als op de praktijk aangeboden.

Voor wie

Voor jongeren uit het VO die hulp kunnen gebruiken bij dagelijkse problemen die succesvol leren in de weg kunnen zitten. Het oplossen van deze problemen vraagt beheersing van de Executieve Functies. 

We onderscheiden 11 Executieve Functies

Verdeeld in 2 groepen: de eerste 5 zijn denkvaardigheden en de volgende 6 zijn gedragsvaardigheden

doel van de EF-Training

De EF-Training is om de ‘zwakke’ Executieve Functies van iedere leerling te versterken, om zo zijn of haar schoolcarrière succesvol af te ronden.

De EF-Training is gericht op leerlingen die moeite hebben met:

 • Responsinhibitie: Nadenken voor je iets doet (impulsief gedrag)
 • Werkgeheugen: Het uitvoeren van (complexe) taken
 • Emotieregulatie: Emoties onder controle te houden (woede, angst, verdriet)
 • Volgehouden aandacht: Concentratie, je kunnen richten op één ding
 • Taakinitiatie: Taakgerichtheid, het beginnen van een taak
 • Plannen en daarbij weten wat belangrijk is om eerst te doen
 • Het organiseren van taken zoals huiswerk
 • Timemanagement: Omgaan met tijd, weten wanneer je huiswerk af moet zijn, geleerd moet zijn, tijdsbelang
 • Doelgericht gedrag: Een doel stellen en daaraan werken
 • Flexibiliteit: Aanpassen aan omstandigheden, fouten durven maken
 • Metacognitie: Aanpak van problemen, kritisch naar jezelf durven kijken

Allereerst kijken we welke functies sterk zijn en welke zwak. Hierna bepalen we aan welke functies de leerling wil werken en hoe we dat gaan doen. Niet meteen alles pakken we aan, maar stap voor stap stellen we doelen op om hieraan te gaan werken.

Procedure

INTAKE
Tijdens de intake bepalen we met alle betrokkenen wat het probleem van de leerling exact is. Met de leerling stellen we vervolgens doelen op die hij/zij wil behalen na het volgen van de training. Deze doelen vormen het uitgangspunt van het plan van aanpak.

TRAINING
Tijdens de groepstraining van max. 5 leerlingen reiken we de leerling handvatten aan om zijn/haar ‘zwakke’ Executieve Functies te versterken en verbeteren. Hierbij maken we gebruik van de EF-lessen.

Elke training start met een groepsgesprek over hoe de voorgaande week is verlopen. Hierin kunnen de leerlingen elkaar ondersteunen. Daarna volgt de theorie van desbetreffende les. Vervolgens gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met de theorie.

Daarnaast werken de leerlingen aan hun eigen plan van aanpak.

We staan tijdens iedere training stil bij de ontwikkelingen die hij of zij zelf bijhoudt in de EF-Planagenda. De EF-Planagenda gebruiken we ook om te plannen.

EVALUATIE
Na de training vindt er voor iedere leerling een evaluatie plaats. Deze wordt zowel door de trainer als de leerling opgesteld.

EF Training bij Jong geleerd Studiecoaching

Wat kost deze training?

De EF-Training kost €225,- p.p. inclusief alle materialen, in een groepje van max. 5 leerlingen. De training kan op school of op de praktijk plaatsvinden. Voor individuele trajecten geldt het tarief als losse 1-op-1 coachingslessen op maat.

Wat kost deze training?

De EF-Training kost €225,- p.p. inclusief alle materialen, in een groepje van max. 5 leerlingen. De training kan op school of op de praktijk plaatsvinden.

Hoe kan ik (een) leerling(en) aanmelden?

Zodra ik het aanmeldformulier ingevuld heb ontvangen, neem ik zo spoedig mogelijk contact op.

Hoe kan ik (een) leerling(en) aanmelden?

Zodra ik het aanmeldformulier ingevuld heb ontvangen, neem ik zo spoedig mogelijk contact op.

Image by rawpixel.com

achtergrond

De EF-Training werd ontwikkeld door Doutzen Buursma, oprichter van Onderwijscentrum Opnij, en wordt alleen gegeven door gecertificeerde trainers.

mijn visie

elke niet gestelde vraag is een gemiste kans

Volg mij op de volgende kanalen

route